Voices of Ethnicity

Dit project behelst verschillende pagina’s en veel informatie die ik constant update en waarvan ik voorzie dat het na een paar decennia nog niet enigszins compleet zal zijn. Ik houd dit project daarom alleen in het Engels bij, met uitzondering van deze introductie pagina tot het project. De onderstaande links verwijzen dus ook naar pagina’s op het Engelse gedeelte van mijn website.

Binnen ieder persoon vinden we een mix van bloedlijnen, verhaallijnen en stemmen die gelijkwaardig gehoord willen worden, stemmen met een zelfde oorsprong, maar met een verschillende tongval, klank, een andere etniciteit.

In muziek wordt de magische textuur van verschillende, samenkomende melodieën of verhaallijnen polyfonie genoemd. Polyfonie zou je kunnen zien als een muzikale representatie van de mix van verhaallijnen, bloedlijnen en stemmen die ik eerder noemde.

De oorsprong van de polyfonie in muziek gaat terug naar sommige van de vroegst gevonden instrumenten in de archeologie. Voordat piano’s en orgels werden uitgevonden waren er al blaasinstrumenten die meer dan een toon tegelijkertijd voort konden brengen, zoals de naw uit Thailand (mondorgel uit het 3e millenium voor Christus) of de Pungi (dubbel clarinet uit de 17e eeuw voor Christus).
Hierbij vat ik de term polyfonie licht op. De pungi heeft als tweede stem voornamelijk een bourdon, maar één toonhoogte, dus is misschien meer te zien als een springkussen, een klankbed, dan een individuele tweede stem. Desalniettemin zijn het deze instrumenten die in de organologie van de blaasinstrumenten leiden tot instrumenten die wel degelijk polyfonisch te noemen zijn, zoals de Launeddas.

In dit project vormen deze voor ons in het Westen onbekende of soms zelfs vergeten polyfonische blaasinstrumenten, en hun verhalen, de rode draad en inspiratie voor een muzikale reis door de tijd en de wereld, met nieuwe composities en instrumenten, via een project dat hopelijk een levenlang zal duren. Het project brengt het oude naar voren als origineel en nog nooit gehoord, en inspireert daarmee het nieuwe van vandaag.

Tenslotte hoop ik dat het ook een showcase van de menselijke genialiteit zal zijn, die een grote variatie aan creatieve oplossingen laat zien, van blazende musici die hun eigen muzikale wereld willen creëren, waarmee hij of zij de polyfonie van het verschil en de gelijkenis laat zien tussen al deze culturen en de ‘voices of ethnicity’ tot spreken brengt.

The following information is gathered here:
Ethnic instruments and their repertoire

Current recorder repertoire (structurally) involving two (or more) instruments

My own experiments

Historical Western Instruments

For Composers

Other instrumentalists venturing into a similar area