De blokfluit is een fantastisch instrument

De kleinste neem je zo mee, je kunt er allerlei soorten muziek op spelen, ze zijn niet al te duur en je kunt met heel veel mensen samenspelen. De blokfluit bestaat bovendien in allerlei formaten. In deze video zie je van klein tot groot voorbij komen in een dans uit de 17e eeuw. Het geweldige Royal Wind Music bestaat uit 13 blokfluitisten!

Wanneer beginnen met blokfluit leren spelen?

Blokfluitles voor kleutersDe jongste leerlingen die ik blokfluitles geef zijn 4 jaar oud (zie hiernaast bij een presentatie op een basisschool).

Als een kind persé een instrument wilt spelen is het altijd de moeite waard om het ook eerder te proberen. Van belang zijn de ontwikkeling van de motoriek en het begrip. De blokfluit is daarbij uitermate geschikt om jong mee te beginnen. Met de jongsten begin ik met een auditieve lesvorm gebaseerd op spelvormen. Hier heb ik mij op het Conservatorium van Den Haag al in gespecialiseerd.

 

 

Als jurylid van het internationale blokfluit concours in Amsterdam (ORDA) mocht ik genieten van dit jonge Braziliaanse blokfluitistje van 7 jaar oud.

Creativiteit, Liefde voor muziek en Doorzettingsvermogen in de blokfluitles

Voor mij zijn dit de pijlers in het lesgeven. Muziek is een uiting van creativiteit, een manier voor het brein om de wereld, het lichaam en maatjes op een andere manier te benaderen. Het doet mij het grootste plezier om aan de hand van de belevingswereld van het kind de lessen in te delen, zodat muziek onlosmakelijk verbonden wordt met die belevingswereld. En dat allemaal met de blokfluit als mooi en natuurlijk instrument in de hand.

Ik houd van (bijna) alle muziek. Die omnivore liefde voor muziek wil ik ook doorgeven aan mijn leerlingen. Ik laat ze geregeld instrumenten van over de hele wereld horen (uit mijn eigen collectie), speel zelf ook in de les met de kinderen en voor de kinderen en speel veel concerten, waarvan sommigen ook heel leuk zijn voor kinderen.

Tenslotte is het natuurlijk niet alleen maar een groot pretpark. Het leren van een instrument, ook de blokfluit, vergt ook zo nu en dan het overwinnen van obstakels. Dit is denk ik heel belangrijk voor kinderen. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat kinderen die op vroege leeftijd aangemoedigd worden om in een taak te volharden die ze niet in één keer kunnen later in het leven minder gefrustreerd zijn, minder opgeven en beter met (zelf)kritiek om kunnen gaan.

Praktische zaken: de blokfluit en lesvormen

Voor jonge leerlingen maak ik graag gebruik van de Droomfluit. Deze fluit heeft een fijne klank en er kan wat meer in worden geblazen. Er bestaan verschillende modellen. Gekocht wordt altijd in overleg. Een eigen, oude fluit van zolder of Oma kan soms ook nog goed gebruikt worden. Breng hem langs in de blokfluitles en ik kijk hem na.

Les vormen hangen helemaal af van de leerling(en) en de mogelijkheden. In principe geef ik blokfluitles in groepen tot maximaal 4 leerlingen. In groepjes blokfluiten is meestal leuker, maar sommige leerlingen hebben er meer baat bij om alleen les te krijgen, en dat kan natuurlijk ook. Mijn lespraktijk is in Den Haag, andere plaatsen in overleg.

Voor meer informatie over blokfluitles, tarieven, blokfluiten kopen etc. kunt u contact met mij opnemen.

De Blokfluit als opstap instrument

Zelf ben ik altijd blokfluit blijven spelen en ben daarnaast klarinet en later barokhobo gaan spelen. De blokfluit is zoals de video’s op deze website aantonen een volwaardig instrument, maar kan desalniettemin ook gebruikt worden als een goede manier om muziek te introduceren aan een kind. Sommige blaasinstrumenten kunnen bovendien niet van heel jongs af aan bespeeld worden. Heeft het kind echter een duidelijke wens voor een ander instrument dan de blokfluit en is het mogelijk om die wens in vervulling te laten gaan, dan neem ik het kind niet aan.

Meer weten over de blokfluit