Vindt u die oude hobo’s in Bach ook zo mooi? Of op zoek naar een nieuwe uitdaging? Modern hoboïst en altijd al eens willen proberen? 

a17218cba53ffae8c5b3b812e0570d1f

De Barokhobo heeft vele facetten

De barokhobo kwam in opgang aan het einde van de 17e eeuw. Zijn voorganger, de schalmei, werd te hard bevonden om te kunnen mengen in het orkest of in de kamermuziek en daarom werd door verschillende instrumentenmakers gezocht naar alternatieven. De Franse Hotteterre familie vond een model barokhobo uit dat wijdverspreid raakte en waar veel andere hobo bouwers weer op verder borduurden.

Hiernaast is een barokhobo in ivoor te zien uit 1730, Milaan, Italië

De barokhobo kent verschillende familieleden (de hobo d’amore en de hobo da caccia bijvoorbeeld). Daarnaast is er het riet dat idealiter zelf wordt gemaakt, waarmee de klank van het instrument in hoge mate wordt bepaald. En natuurlijk is er op de barokhobo en heel gevarieerd repertoire: van Bach’s Matthäus passion tot Vivaldi concerti, van hobo band tot opera’s van Handel en geweldige kamermuziek. Raak je daarna uitgekeken op de barokhobo, dan kun je ook historische hobo’s gaan spelen speciaal uit het tijdsperk van Mozart, Brahms of Berlioz.

Zelf gebruik ik de barokhobo ook om te improviseren. Hieronder een video waarin ik met mijn groep The Scroll Ensemble improviseer op de barokhobo. Wil je ook leren improviseren? Kijk dan hier.

De hobo da caccia wordt meestal gebruikt in de cantate’s van Johann Sebastian Bach. Ik gebruik hem echter graag zoveel mogelijk, want zijn warme klank en bijzondere uiterlijk trekken altijd veel bekijks. Hieronder is een stukje te horen van een Sarabande voor solo fluit die ik in mijn programma DePartita speel op de hobo da caccia.

oboe20da20caccia

Kan ik nog barokhobo leren spelen?

Kortweg: Ja!
Mijn leerlingen hebben verschillende wegen belopen naar de barokhobo. Sommigen komen van de blokfluit, anderen van de moderne hobo, zelf kom ik van de klarinet en blokfluit en weer anderen begonnen direct op volwassen leeftijd met de barokhobo als eerste (blaas)instrument. Alles kan.

Van belang is wel een combinatie van doorzettingsvermogen en regelmatig oefenen. De barokhobo is best koppig, maar dat is natuurlijk ook precies het avontuur!

Filosofie van het lesgeven

In mijn lesgeven vind ik het belangrijk om een natuurlijk evenwicht te vinden tussen de al aanwezige vaardigheden en lichaamsgegevens en het vinden van een mooie, vloeiende klank. De barokhobo is niet eenvoudig te beheersen, maar tegelijkertijd ga ik liever uit van het positieve en het simpele: iedereen kan met de longen lucht in beweging brengen.

Ik houd ervan om te experimenteren met verschillende aanpakken. Ieder mens leert op een andere manier. Sommigen hebben een meer theoretische uitleg nodig, anderen willen meer een gevoel, weer anderen horen graag veel voorbeelden en dan zijn er nog weer anderen die mij hopelijk in de toekomst inspireren tot nog meer inzichten.

Na meer dan 10 jaar doceren op verschillende gebieden (barokhobo, blokfluit, improvisatie, muziek voor peuters, etc.) raak ik elke keer weer meer geïnspireerd door het ontmoeten van nieuwe leerlingen. Ik geef les in Den Haag: komt u langs? Voorburg, Leidschendam, Voorschoten en Leiden zijn natuurlijk vlakbij! Den Haag en omgeving te ver? Neem dan ook even contact op: ik reis zelf veel rond en in sommige gevallen is (deels) les via Skype ook een mogelijkheid.

Barokhobo huren

Een barokhobo is niet één-twee-drie op internet te bestellen. Bovendien wilt u misschien niet meteen een hoop geld investeren in een instrument waar u eerst een paar vriendelijke uitstapjes mee wilt maken voor een langere termijn relatie aan te gaan.

Bij mij zijn ook twee barokhobo’s te huur voor 10€ per maand. Eventuele andere opties of aankopen zijn altijd het best in overleg met de uiteindelijke docent van uw keuze.

De barokhobo is uiteraard ook te huren zonder les voor 15€ per maand. Het is een Stanesby gebouwd door Piet Dhont. Liefst haalt u het instrument op in Den Haag, eventueel kan het ook worden verstuurd.

Voor meer informatie kunt u gerust contact met mij opnemen.