Hieronder kunt u een paar fragmenten beluisteren van mijn spel. Klik op “Voices of Ethnicity” om te belanden op de pagina met experimenten en opnames gerelateerd aan dit project met etnische polyfonische blaasinstrumenten en nieuwe composities.

BWV 190 Jesus soll mein Alles sein – J. S. Bach

Fragment van deze wonderschone aria op de hobo d’amore, instrument gemaakt door Alfredo Bernardini. Hier kunt u meer lezen over barokhobo’s en barokhoboles. Persoonlijke opname December 2015.

Doen daphne d’over schoone maeght, Modo 5 van J. van Eyck

Dit kleine fragment laat de fantastische muziek horen uit “Der Fluyten Lusthof”, de grootste collectie muziek geschreven voor een solo blaasinstrument. Ik dacht vroeger vaak aan Jonkheer van Eyck, want ik ging vlakbij het janskerkhof naar school, waar hij 400 jaar geleden improviseerde. In Den Haag hebben we zo een geschiedenis niet. Dat hij het goed kon is te horen aan de snelle noten die hij soms opschreef, zoals in dit fragment.

Ik ben ook zeer dankbaar dat ik mag spelen op een klein fluitje dat gemaakt is naar de tekening in Der Fluyten Lusthof, de “Van Eyck fluit“. David Coomber maakte deze kopie en hij kwam via de erfenis van mijn docente en muzikale moeder Dorothea Winter bij mij uit.

Dit stuk of andere muziek van Jacob van Eyck kunt u horen in verschillende programma’s, zoals Metamorfosen van The Scroll Ensemble, en de solo programma’s Soli(tude) en De Rattenvanger van Hamelen.

Nostalgia

Met The Scroll Ensemble improviseer ik er lustig op rond, soms ook buiten de lijntjes van het klassieke. Dit is een fragment uit een Jazz compositie van Nuno Torres Marques geïnspireerd door een van mijn favoriete muziekstijlen: de Fado. Barokhobo door van Toshi Hasegawa.

Improvisatie op Thais mondorgeltje- Naw

Dit is een korte improvisatie op een instrument uit mijn “ethnicities” project. Ik heb het gekocht op marktplaats en het is in essentie de voorloper van de mondharmonica.

Improvisatie op Vestiva i Colli van G. P. Palestrina

Dit beroemde madrigaal is geschreven voor 5 stemmen, maar hoort u hier naar gewoonte uit die tijd op harp. De harpiste speelt alle stemmen! Ondertussen hoort u op viool en blokfluit twee van die stemmen met extra, geïmproviseerde versieringen. Hierover hebben we tientallen traktaten uit de 16e en 17e eeuw. Bent u benieuwd naar die traktaten? Klik dan hier: improvisatie bronnen.

James Hewitt- baroque violin; Robert de Bree- recorder; Sarah Ridy- Baroque Harp (The Scroll Ensemble)
Op een g-alt blokfluit, A=440, gebouwd door Peter van der Poel.

Opname uit 2008.

Improvisaties op een Pools volksliedje: Oj sionko sionko pod sionkiem woda

Opname 2013. Improvisaties op een Pools liedje uit het Warminsk gebied met Concerto da Camera.

Opnames waar ik ook aan deelnam:

Sabine Devieilhe, Les Ambassadeurs (Alexis Kossenko) – Le Grand Théātre de l’amour (Rameau)

Sir John Elliot Gardiner, Monteverdi Choir, English Bach Soloists – Mattheus Passie (Bach)

Opname op Itunes
Opname op Youtube

Apollo Ensemble – Het Hoofd van Haydn (Symphonies by Haydn)
Website

Tineke Roseboom – El Rosicler (Spaanse muziek en Handel)
Website