De Rattenvanger van Hamelen

rattenvanger-1592

“In het Concert in g-mineur van Schickhardt,.., bleek de virtuositeit van solist Robert de Bree. [Hij] liet overduidelijk horen dat de blokfluit een volwaardig muziekinstrument genoemd mag worden. Zijn enthousiaste spel was dermate betoverend dat, ware hij uit Hamelen gekomen, geen van de toehoorders waarschijnlijk ooit nog zou zijn teruggezien.”
Alphens Nieuwsblad, 16 Februari 2006

Als fluitist wordt je makkelijk vergeleken met de rattenvanger van Hamelen. Bij het voorlezen van het verhaal aan mijn dochtertje dacht ik opeens, wat speelde die man eigenlijk?

Hiernaast ziet u bijvoorbeeld een plaat uit 1592, waarop de man een schalmei speelt, een voorloper van de hobo. Deze klassieker wordt al eeuwenlang verteld. De veranderingen die het verhaal ondergaat weerspiegelen als aardlagen de voorbije tijden en culturen. Ik volg deze verhaal varianten op de voet met muziek uit die tijd en een instrument dat daarbij hoort: een schalmei uit de 16e eeuw, een hobo uit de laat 19e eeuw, blokfluiten uit verschillende perioden: ze komen allemaal langs en lokken het publiek naar een vervlogen verleden.

Luister hier naar een verlokkelijk stukje van Jacob van Eyck.
Ook mogelijk als kinderconcert