Robert de Bree is een Nederlandse hoboïst, blokfluitist, improvisator en docent.

Hij brengt bijzondere programma’s zoals De*Partita waarin hij muziek van Bach combineert met etnische mondorgels, of Soli(tude), gebaseerd op zijn eigen teksten, composities en werken van Duke Ellington, Van Eyck en Berio, en Dream Catcher waarin hij met het publiek hun favoriete slaapliedjes van over de hele wereld tot een concert vormt.

Als mede-artistiek leider van The Scroll Ensemble richt hij zich op de onontgonnen kunst van de ensemble improvisatie in de klassiek muziek, met een accent op de barokperiode. Ze speelden bijvoorbeeld in Festival Classique met schrijver Guus Kuijer, in de film Michiel de Ruyter en voor Koningin Beatrix.

Met violiste Rebecca Huber verrast hij met hun orkest Symphonie Atlantique door nieuwe interpretaties van klassieke en romantische muziek zonder dirigent. Vorig jaar debuteerden ze in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Voor oudere muziek komt hij aan zijn trekken met blokfluitkwartet Red Rose Four.

Robert werkt verder samen met de meest vooraanstaande musici uit de oude muziek, zoals Sir John Elliot Gardiner, Ton Koopman, L’Arpeggiata, Erik Bosgraaf, Akademie fur Alte Musik Berlin, Collegium Vocale Gent, Holland Baroque en Reinhard Goebel. Hij tradt solistisch op in bijvoorbeeld Concertgebouw Amsterdam, De Doelen, Berliner Philharmonie en Musikfestspiele Potsdam Sanssouci.

Ook buiten de concertzaal werkte hij met topartiesten zoals Loes Luca en Karel de Rooij.

Hij was ook succesvol bij concoursen: SONBU (NL, 2004, 1e prijs), Prinses Christina Concours (NL, 2005), halve finalist bij Telemann Wettbewerb (DE, 2009) en Musica Antica Brugge (2008) en finalist bij internationale kamermuziek concoursen in Zory (PL) (2013) en Early Music International Young Artist Competition in York (UK) (2015). In 2015 was hij jurylid voor het internationale blokfluitconcours ORDA.

Hij nam op voor Radio 4 (veelbelovende blokfluitist), Bach aria’s met Klaartje van Veldhoven, Mozart voor NAXOS, Rameau met Les Ambassadeurs en Sabine Devieilhe voor Erato en een Haydn opera voor WDR.

Robert houdt zich verder bezig met componeren, arrangeren, ensemble leiding, het geven van lezingen, concertinleidingen en het leren van talen zoals Pools en Iers.