Apollo Zomer Academie 2020

Apollo Zomer Academie 2020

Zomercursus in idyllisch klooster

Van 9 – 16 Augustus 2020 ben ik weer in Drachten, waar we onze prachtige Apollo Zomer Academie zullen houden. Naast kamermuziek, onder begeleiding van vermaarde coaches zoals o.a. Catherine Manson, Cassandra Luckhardt en Eric Hoeprich, kunnen studenten onder de betoverende leiding van David Rabinovich ook Beethovens 7e Symfonie uitvoeren. Ook ‘s avonds zijn er altijd interessante activiteiten; vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een presentatie gegeven over oefentechnieken.

Lees hier meer en geef je op!

Blokfluit consort: Vechten, Verdriet en Vrede

Oorlog en vrede, twee toestanden die voor de menselijke geschiedenis net zo belangrijk zijn als dag en nacht.

In de muziek kwam al in de renaissance het programmatische genre Battaglia op. Hoe doe je met de stem of met instrumenten nou een oorlog na? We spelen het eerste oorlogslied ooit van Clément Janequin. 

Naast jolige en vurige muziek echter ook muziek voor het verdriet, voor het beter worden en voor de vrede. Want ook dat hoort bij de oorlog. Met Ignaz von Biber horen we ook de dronken jolige soldaten, en het verdriet.

Met Beethoven ook het verdriet van de marcherende soldaten. Met Muffat helen we de wonden, waarna we tijd hebben voor een herinnering, een War Requiem van mijn eigen hand. Tegenwoordig woeden er elke dag nog  oorlogen over de hele wereld. Ik laat de muziek van die landen samenkomen en hoop uitspreken voor de toekomst. Het stuk zal uit gewone, mooi klinkende noten bestaan; geen moderne technieken vereist. 

Tot slot vieren we de vrede met John Lennon.

Het idee voor dit programma is geïnspireerd door het benefietconcert waarbij Ludwig van Beethoven zijn zevende symfonie in première bracht, ter ere van de soldaten die gewond waren geraakt bij de Slag van Hanau.

Oorlog
La Bataille – Clément Janequin
A La Bataglia – Heinrich Isaac

Dans
Galliard Battaglia – Samuel Scheidt

Drank en Verdriet
Ignaz von Biber – Battaglia a 9

Soldaten treurmars
Symfonie 7, Allegretto – Ludwig von Beethoven

Helen van de wonden
Concerto grosso Convalescentia – Georg Muffat

Herinnering
War Requiem – Robert de Bree

Vrede
Concerto Grosso gebaseerd op John Lennon – Imagine

Terug naar de oorlog
La Battaglia di Legnano – Giuseppe Verdi

Comments are closed.