Improvisatiecursussen 2019-20

Improvisatiecursussen 2019-20

Improvisatie was en is nog steeds voor mij de sleutel om mijn muzikaliteit te ontketenen, het is de speeltuin waar ik me kan blijven ontwikkelen.

Improvisatie hielp me om beter te luisteren, minder met mezelf bezig te zijn, de muziek meer te begrijpen, beter te stemmen. Als ik een nieuw instrument pak, vind ik via improvisatie een weg.

Dit wil ik heel graag delen met iedereen. Het belangrijkste is eigenlijk de eerste stap te zetten. Komend seizoen geef ik cursussen over ostinato’s, versieringen en “wat is nou een akkoord”?

12 Mei 2019 – Proeflokaal – Akoesticum, Ede
Probeer verschillende cursussen uit voor een uurtje! Onder andere mijn nieuwe cursussen “Barokke Ostinato” en “Wat is een akkoord”, een cursus die ik samen met Wilko Brouwer ga geven!
Geef je hier nog op.

24-25 Augustus 2019 – Mechelse Blokfluitdagen
Verschillende workshops inclusief improvisatie!

Website

8 September 2019 – Barokke Canto Ostinato Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam
Ostinato’s uit de barok, de chaconne en passacaglia zoals gebruikt door Bach en Purcell, zijn tot op de dag van vandaag nog geliefd.
In deze cursus leer je de basisprincipes van het improviseren via speelse en meeslepende ostinato’s. We leren enkele basis-ostinato’s uit de barok, maar ook hoe je zelfstandig te werk kunt gaan als je een jou onbekende ostinato tegenkomt. Musiceren aan de hand van een ostinato is de ultieme training om (beter) te leren improviseren! 

Iedereen kan meedoen! Alle instrumentalisten zijn welkom. Dit alles doen we in ensemblevorm en stap voor stap: muzikaal, gezellig en makkelijk

Geef je op

11 Januari 2020 – Wat is een Akkoord – Akoesticum, Ede
Denk je ook wel eens bij het horen van het woord “akkoord”, waar hebben ze het over? Vraag je je af hoe akkoorden werken in een muziekstuk en waarom dat zo is?
In deze cursus gaat het over harmonieleer, ofwel over samenklanken, over drie- en vierklanken, over dissonanten en consonanten, over voorhoudingen en oplossingen, en over doorgangstonen. De deuren van de muziektheorie gaan voor je open door eenvoudige opdrachten te doen in het ensemble.
De cursus is voor iedereen, zanger en/of instrumentalist, die graag wil weten hoe akkoorden in elkaar zitten en hoe ze met elkaar verbonden kunnen worden. Je leert de theoretische basis van de harmonieleer en kruipt in de huid van de componist door in de praktijk met akkoorden te spelen.

Geef je op

19 Januari 2020 – Barokversieringen – De Kom, Nieuwegein
In de baroktijd werden niet alle noten die moesten klinken ook daadwerkelijk in de bladmuziek genoteerd. Muzikanten wisten zelf welke versieringen ze toe mochten voegen en konden op die manier hun creativiteit laten zien. 

Versieringen aanbrengen in de muziek is geen eenvoudige zaak, daarom pakken we het in deze workshop stapje voor stapje aan en creëren zo een stevige basis. 
Aan de hand van korte stukjes ensemblemuziek die je vooraf bestudeert, leer je in deze cursus al spelend en onderzoekend verschillende manieren om muziek te versieren. Hoe versier je renaissancemuziek, hoe barokmuziek? Kunnen we zelfs aan muziek van Mozart versieringen toevoegen? Wat zijn de verschillen, de overeenkomsten? Hoeveel schrijf je van tevoren op? Waar vind je je opties? 

Geef je hier op

Comments are closed.